Het NAVO-lidmaatschap is voor Nederland in het verleden de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken en zal dat ook in de toekomst zijn. 

Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag gezegd tijdens een toespraak voor veteranen bij het bevrijdingsdefilé in Wageningen.

De panelen op het wereldtoneel verschuiven volgens de minister in een razend tempo. Onzekerheid is daarin de 'grootste constante'. Hennis breekt daarom een lans voor het 65 jaar oude bondgenootschap.

"Alweer 65 jaar lang is het NAVO-lidmaatschap de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken, met wereldwijde dekking", aldus Hennis.

"Maar ik zeg u dit: de NAVO kan nog niet met pensioen. Verre van dat. Het NAVO-lidmaatschap is geen 'nice-to-have', maar noodzaak."

IJkpunt

Hennis bracht de toehoorders in herinnering dat er in de Tweede Wereldoorlog militairen vochten voor een ander volk, een ander land. Dat besef zei de minister levend te willen houden.

"Door samen te werken, de krachten te bundelen. Met andere woorden: niet naar binnen gekeerd, maar naar buiten - over de dijken heen." Aan de vooravond van de zeventigste herdenking van D-Day noemde ze de Tweede Wereldoorlog nog altijd 'een moreel ijkpunt'. "Een ijkpunt dat, naar ik hoop, ons helpt koers te houden."

Reeves

De toespraak van de minister was gestoeld op het verhaal van oud-pelotonssergeant Charles Reeves. Als negentienjarige zette hij bijna zeventig jaar geleden voet op Normandische bodem.

"Het waren de eerste etappes. De eerste etappes op het pad naar onze vrijheid. Bij zijn oversteek van de Rijn in 1945 was sergeant Reeves van zijn sectie als enige overgebleven", aldus Hennis, die Reeves als aanwezige bedankte. "U vocht voor onze vrijheid. Thank you."

Lange rijen

Aan het defilé deed een recordaantal van ruim 1800 veteranen mee, aldus de organisatie. Er waren ook zo veel toeschouwers op de been, dat de politie via Twitter waarschuwde dat de defiléroute in Wageningen vol was.

Op de toegangswegen naar Wageningen en bij bushaltes in de omgeving stonden lange rijen. Er hebben zich volgens de politie geen ernstige problemen voorgedaan. Er waren wel opmerkelijk veel zakkenrollers actief.

Het defilé werd geopend door geallieerde oud-strijders die zelf nog hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog. De meeste van deze hoogbejaarde mannen werden vervoerd in antieke legervoertuigen.

Er waren oud-strijders uit België, Polen, Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daarna volgde een grote groep Nederlandse veteranen, van wie een deel in het voormalige Nederlands Indië vocht.

Aan het defilé deden ook veteranen van andere missies sinds 1948 mee en binnen- en buitenlandse militairen die op dit moment dienen.