D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld wil dat de PVV voor de Europese verkiezingen van 22 mei duidelijkheid geeft over de samenwerking met europarlementariër Jean-Marie Le Pen van het Franse Front National.

Ze reageert op een uitspraak van lijsttrekker Marcel de Graaff van de PVV die vrijdag bij BNR Nieuwsradio heeft gezegd dat hij Le Pen ''aan de tand wil voelen'' en ''wil weten met wie hij te maken heeft''.

''De kiezer moet voor de verkiezingen helderheid krijgen over de samenwerking tussen de PVV en de voor antisemitisme veroordeelde Le Pen. Goed dat De Graaff nu eindelijk ook kritiek uit op de antisemitische uitingen van Le Pen, maar wees dan ook consequent en werk niet met Front National samen'', zegt In 't Veld.

De PVV wil Europees samenwerken met het Front National. Le Pen is de oprichter van die partij, die nu geleid wordt door zijn dochter Marine. Le Pen senior kwam in het verleden diverse malen in opspraak door antisemitische uitspraken.

In een debat van lijsttrekkers bij de Europese verkiezingen kwam De Graaff donderdagavond ook al onder vuur te liggen over de samenwerking van de PVV met het Front National. Diverse andere lijsttrekkers vielen hem daarover aan.