De Europese Unie wil dat EU-lidstaten dezelfde prijs voor Russische gas gaan betalen. 

''We willen een uniforme gasprijs binnen de Europese gemeenschappelijke markt'', aldus EU-commissaris voor Energie Günther Oettinger vrijdag in aanloop naar een overleg met Rusland en Oekraïne over de Russische gasleveranties aan Europa. .

''Het spel van verdeel en heers, of een soortgelijk spel dat hierop lijkt, dat is voorgesteld door Moskou, wordt niet geaccepteerd door de EU-lidstaten'', aldus Oettinger in Warschau.

Oettinger sprak daar met de Poolse premier Donald Tusk. Die is voor het idee van een Europese 'energie-unie' en de gezamenlijke aankoop van gas. Momenteel kopen de EU-lidstaten op basis van rechtstreekse contracten met Moskou, waardoor ze verschillende prijzen betalen.

Oettinger zei ook dat Europa een overkoepelend net voor elektriciteit en aardgas zou moeten hebben. Volgens hem zouden Oekraïne, Georgië en de westelijke Balkanlanden ook deel uit moeten maken van die infrastructuur.

Oekraïne steunt het streven naar de vaste prijs. ''Ik sta hier volledig achter'', aldus minister Joeri Prodan van Energie. ''We willen geen discriminerende prijs betalen'', liet hij weten.

Mei

Rusland heeft Oekraïne en de EU-lidstaten tot eind mei een ononderbroken levering van aardgas beloofd. Dat heeft EU-commissaris Günther Oettinger vrijdag in Warschau gezegd na gesprekken met de energieministers van Oekraïne en Rusland.

De partijen hopen binnen die tijd het geschil over de Oekraïense gasschuld aan Rusland op te lossen. ''Het is duidelijk geworden dat zowel Gazprom als de Oekraïense bedrijven alles willen doen om de leveringsplicht aan de markten van de EU-lidstaten te vervullen'', aldus Oettinger.

De Russische minister van Energie Aleksandr Novak liet weten dat Gazprom de gasvoorziening in juni zal verminderen als het in mei geen voorschot krijgt. Volgens Novak is de totale gasschuld van Oekraïne ongeveer 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro). Hij sprak ook de vrees uit dat Oekraïne niet in staat is om voldoende gas op te slaan om door te voeren naar Europese landen voor het winterseizoen.