Het kabinet moet grote investeringen doen om de economie en de werkgelegenheid aan te jagen. Het is daarmee nu te terughoudend.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat donderdag gezegd tijdens een 1 meiviering van zijn partij in Amsterdam.

Ook de pensioenfondsen moeten volgens Samsom meer geld steken in de economie. Hij deed daarvoor al eerder voorstellen, maar daar komt volgens hem in de praktijk nog te weinig van terecht.

De pensioenfondsen beschikken over een gezamenlijk kapitaal van zo'n 1000 miljard euro. Als een deel van dat geld wordt geïnvesteerd zou de economie een flinke oppepper krijgen, verwacht de PvdA-leider.

Vooral het midden- en kleinbedrijf zou via extra investeringen een zetje in de rug moeten krijgen. Samsom denkt dan vooral aan de innovatieve maakindustrie. Daar kunnen de meeste nieuwe banen tot stand komen, en niet in dienstverlening.

Samsom wil dat bij de belastinghervorming die het kabinet voorbereidt grote vermogens meer belast worden, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen. Ook meer milieubelastingen kunnen ervoor zorgen dat werk goedkoper wordt.

In een interview met de Volkskrant zette Samsom zich donderdag af tegen voorstellen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om de huur-, zorg- en andere toeslagen bij de belastingherziening te schrappen en met het vrijkomende geld de belastingen te verlagen. Hij noemde dat voorstel ''van een ongelofelijke lompheid''.