Het kabinet heeft nooit overwogen uit de eurozone te stappen. Premier Mark Rutte heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Die had om opheldering gevraagd nadat bekend werd dat Rutte in 2012 zou hebben gedreigd de eurozone te verlaten.

De Volkskrant meldde eerder dat Rutte in juni 2012 tegenover EU-president Herman Van Rompuy zou hebben gedreigd dat Nederland de eurozone zou verlaten als Van Rompuy zou vasthouden aan plannen om de EU-lidstaten te binden aan contracten over economische hervormingen.

Rutte wijst erop dat Van Rompuy tegenover de krant heeft gezegd zich niet te herinneren dat Rutte zijn dreigement zo hard heeft geuit. Ook in een boek met herinneringen van de Belg staat niets over een eventueel uittreden van Nederland uit de eurozone, onderstreept de premier.

Rutte schrijft verder dat het gesprek met Van Rompuy niet ging over diens plan om de lidstaten aan contracten te binden. Daarvan was in de betreffende periode nog geen sprake.

'Transferunie'

Wel kwamen de Nederlandse bezwaren tegen een 'transferunie' (waarbij de lidstaten in toenemende mate voor elkaars financiële probleem zouden opdraaien) aan bod.

Rutte heeft duidelijk gemaakt dat Nederland daarmee niet akkoord kon gaan ''en eventueel bereid was dit te blokkeren''. ''Deze boodschap is in stevige termen aan de heer Van Rompuy meegedeeld tijdens de ontmoeting in het Catshuis.''

Rutte voegt er aan toe dat Nederland in zijn afwijzing van de transferunie niet alleen stond binnen de EU.

Niet overtuigd

PVV-leider Geert Wilders is niet overtuigd door de brief van premier Mark Rutte. In een reactie spreekt Wilders van ''mistige teksten''.

Rutte zegt in zijn brief niet dat hij het dreigement niet heeft geuit, maar alleen dat het kabinet niet heeft overwogen de euro op te geven, stelt Wilders vast. ''Het kattebelletje van Rutte is onvoldoende dus. Ik wil nog steeds een debat. Nederland moet uit de eurozone.''

De PVV zei eerder dat er deze week nog een debat zou moeten komen met Rutte. De Tweede Kamer zou dan moeten terugkeren van reces. Een Kamermeerderheid vond een schriftelijke uitleg van de premier echter genoeg.