Nederland opent een consulaat-generaal in Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft besloten het kantoortje van de zogeheten laptopdiplomaat die er de afgelopen twee jaar in z'n eentje actief was, op te waarderen tot volwaardige diplomatieke post.

Dat heeft de minister woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens het ministerie heeft de diplomaat al veel kunnen betekenen voor Nederlandse ondernemers in Irak, maar ook voor Iraakse handelspartners die in ons land zaken willen doen. Die kunnen straks een visum aanvragen via het nieuwe consulaat.

De meeste handelsaanvragen vanuit Nederland voor Irak zijn gericht op Koerdistan. Het kostte veel moeite om die zakelijke relaties vanuit de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad te onderhouden.

Het consulaat zal zich behalve met economische taken ook bezighouden met consulair werk. Zo keren veel Nederlandse Koerden terug naar Irak, aldus het ministerie.

Afgeslankte vorm

Uit de brief van Timmermans blijkt verder dat de consulaten-generaal in München, Antwerpen, Milaan, Chicago en Osaka definitief openblijven, al is dat wel in afgeslankte vorm.

De posten dreigden dicht te gaan. Maar daar stak de Tweede Kamer een stokje voor door ervoor te zorgen dat Timmermans 20 miljoen euro minder hoefde te bezuinigen op het postennetwerk. Deze vijf consulaten moeten vooral de handel en investeringen bevorderen. Ze bieden daarnaast alleen nog hulp aan Nederlanders in noodsituaties. De andere consulaire taken verdwijnen.

Buitenlandse Zaken gaat de komende twee jaar onderzoeken of en hoe het bedrijfsleven kan meebetalen aan bepaalde diensten van de diplomatieke posten om de kosten van het werk te drukken en de bedrijven zo goed mogelijk van dienst te kunnen blijven zijn. Dat gebeurt in overleg met ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.