Mark Rutte heeft in 2012 gedreigd de eurozone te verlaten. De premier zou dat tijdens een overleg in het Catshuis hebben gezegd tegen EU-president Herman Van Rompuy.

Dat zeggen diverse betrokkenen en Van Rompuy zelf tegen de Volkskrant.

Rutte was het niet eens met plannen van Van Rompuy, die wilde dat lidstaten strikte afspraken met Brussel zouden maken over noodzakelijke economische hervormingen. De landen die zich hielden aan die contracten, zouden worden beloond.

Rutte was hier sterk tegen en reageerde volgens betrokkenen fel: ''Als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone.'' Aanwezigen typeren de uitspraken van Rutte volgens de krant als 'verkiezingskoorts' richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Rutte zelf stelt tegenover de krant dat een dreigement de euro op te geven nooit aan de orde is geweest.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders reageerde op het verhaal met het verzoek  de Tweede Kamer terug te roepen van het meireces voor een debat met Rutte. De coalitiepartijen VVD en PvdA vinden een debat tijdens het reces echter niet nodig. Wel komt er woensdag een Kamerbrief van het kabinet over de uitspraken van Rutte.

Wilders: ''Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest. Dat is een absolute doorbraak. Het is belangrijk hier snel over te debatteren in de Tweede Kamer, deze week nog!"

SP

De SP steunde het verzoek van Wilders. ''Hier moet op korte termijn helderheid over komen'', zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. ''Premier Mark Rutte ontkent het verhaal, en dat snap ik wel, maar dit raakt aan de geloofwaardigheid van het Nederlandse bezuinigingsbeleid.''

Volgens Van Bommel had Rutte met zijn dreigement over de euro moeten doorbijten, ''dan werd Nederland nu niet kapot bezuinigd''. Van Bommel wijst erop dat het dreigement van Rutte speelde in dezelfde tijd dat SP-leider Emile Roemer werd weggehoond omdat hij zei dat hij een boete van Brussel vanwege een te hoog begrotingstekort niet zou betalen als hij premier zou zijn.

Van Bommel verwacht dat de Kamercommissie Europese Zaken in eerste instantie besluit of een deel van de Kamer inderdaad wordt teruggeroepen van reces voor een debat. ''Als we het niet nu in het reces doen, ziekt dit twee weken door en zitten we meteen heel dicht op de Europese verkiezingen van 22 mei.''

Klaver

Ook Tweede Kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver, wil opheldering van Rutte over berichtgeving dat hij gedreigd heeft uit de euro te stappen. 

Klaver: "Het is belachelijk als onze premier gedreigd zou hebben uit de euro te stappen. Uit angst voor euro-kritische geluiden zet Rutte zo onze banen en economie op het spel. We hebben leiderschap nodig in Europa, geen politici die bij elk meningsverschil dreigen de euro te verlaten."

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold laat in een reactie weten: "Onverstandig dat Rutte in een driftige bui zulke verkiezingsretoriek bezigt tegenover Van Rompuy. Nederland-exportland verdient veel geld aan de handel binnen Europa. Sinds de gezamenlijke munt is die handel veel makkelijker." 

"De verkiezingsstrijd met Wilders haalt blijkbaar het slechtste in Rutte naar boven als het gaat om Europa of de economie. In diezelfde campagne beloofde Rutte ook al de hulpacties te staken om de euro te redden. Gelukkig heeft de premier na de verkiezingen een andere koers gekozen.''

Rutte krijgt wel steun van zijn partijgenoten in de Kamer. ''Het is goed dat premier Rutte opkomt voor het Nederlands belang. Daar hoort ook bij dat je, als het nodig is, met de vuist op tafel slaat. Dat kan ook, want Nederland heeft een vetorecht. Een agenda met bindende lidstaatcontracten en een ongebreidelde geldstroom van noord naar zuid is niet in ons belang. Dan moet je je tanden laten zien'', aldus VVD-Kamerlid Mark Verheijen.