Misbruik van studiefinanciering wordt harder aangepakt. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs kondigde dat dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Er komen onder meer strengere controles op misbruik van de uitwonendenbeurs.

Bussemaker wil ook meer geld invorderen van oud-studenten die met een studieschuld naar het buitenland zijn vertrokken, zonder hun adres achter te laten.

Vorig jaar is bij deze studenten die toch werden opgespoord, al 3,2 miljoen euro opgehaald.

Bussemaker wil ook de voorlichting versterken omdat studenten soms onbewust misbruik maken van de regelingen. Veel studenten bijvoorbeeld die een beroep doen op de eenoudertoeslag geven het niet door als ze (weer) gaan samenwonen. Ook komt het voor dat zij zich niet realiseren dat een inwonend familielid in een aantal gevallen ook wordt beschouwd als partner.

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij met betere voorlichting. ''Regels zijn regels, daar moet je je als student aan houden, maar dan moet je wel op de hoogte zijn van die regels. Duidelijke informatie vanuit DUO zou veel problemen kunnen voorkomen'', vindt de bond.

DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie werkt bij de opsporing samen met onder meer werkgevers, de IND, het UWV en de Belastingdienst. Vorig jaar werden 3.662 studenten gecontroleerd; 1.784 van hen woonden op een ander adres dan ze hadden opgegeven. Dat komt overeen met de 'opbrengst' in 2012 toen ongeveer 12 miljoen euro werd opgehaald.