Het CDA en de SP willen uitleg over belastingvrijstellingen voor de Europese voetbalunie UEFA die gepaard gaat met de aanmelding van Amsterdam als speelstad voor het EK voetbal van 2020. 

De partijen hebben dinsdag vragen gesteld aan minister Edith Schippers (Sport) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën)  over het zogeheten 'bidbook' dat de KNVB met steun van Schippers heeft ingediend bij de UEFA.

In het 'bid' wordt de UEFA belastingvrijstellingen beloofd, die volgens het CDA ''illegaal'' zijn. Het steekt het CDA dat de UEFA zelf mag aanwijzen wie geen belasting hoeft te betalen in Nederland. ''Dat zullen niet alleen de atleten en trainers zijn, maar ongeveer iedereen die iets met het EK te maken zal hebben.''

Verder is er volgens het CDA sprake van een vrijstelling van winstbelasting en btw die ''in strijd is met zowel nationale regels als ook de Europese regels, die minimumtarieven kennen en geen mogelijkheid tot vrijstelling daarvan voor sporttoernooien''. Het CDA wil van Schippers weten of het contract met de UEFA rechtsgeldig is in Nederland.

Ook de SP wil volledige openheid van het kabinet over de onderhandelingen met de UEFA en wil ook weten wat de belastingvrijstellingen de schatkist gaan kosten.

Garanties

Een woordvoerder van Wiebes, verantwoordelijk voor de belastingen, spreekt de beschuldigingen van het CDA ''met klem'' tegen.

''Er zijn garanties afgegeven aan de UEFA die volledig binnen de bestaande Nederlandse wet- en regelgeving passen en er is geen sprake van specifieke vrijstellingen voor de UEFA. Die wetgeving is ook besproken met de Tweede Kamer.''

Klare wijn

Het CDA hoopt wel dat Amsterdam speelstad van het EK kan worden, maar dan onder andere voorwaarden. De christendemocraten verwijten Schippers dat de discussie over het bid van de KNVB voorkomen had kunnen worden als ze de Tweede Kamer er eerder bij had betrokken. 

''Laat zij nou net het EK voetbal genoemd hebben als een toernooi waarover zij de Kamer zou informeren ruim voordat er een bod uitgebracht zou worden. Die belofte uit 2012 was zij vergeten en daarom zal zij nu heel snel klare wijn moeten schenken.''

Het EK van 2020 zal in 13 verschillende landen worden gehouden. Op 19 september maakt de UEFA bekend in welke steden gespeeld zal worden.

De Tweede Kamer gaat later dit jaar nog met Schippers in debat over het bidbook.