De defensie-uitgaven in Nederland moeten met één miljard euro per jaar omhoog. Oud-minister van Defensie Hans Hillen heeft dat maandagavond gezegd in het tv-programma Eén op Eén.

De verhoging van het defensiebudget moet er volgens hem voor zorgen dat Nederland 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie gaat besteden, zoals in NAVO-verband is afgesproken.

Op dit moment trekt Nederland slechts 1,15 procent voor defensie uit.

CDA'er Hillen was minister van Defensie in het vorige kabinet, dat overigens fors bezuinigde op het budget voor de krijgsmacht.

Hillen zei maandag dat hij die bezuinigingen eigenlijk onverstandig vond, maar dat hij nu eenmaal getekend had voor het regeerakkoord. ''Het was vechten tegen mezelf.''

Volgens de oud-minister heeft Nederland meer JSF-gevechtsvliegtuigen nodig dan de 34 die nu worden aangeschaft. Ook beschikt het over te weinig mijnenjagers.

Zijlstra

Afgelopen dagen pleitte VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al voor het oprekken van het defensiebudget, echter zonder bedragen te noemen. Hij riep minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) op daar in de begroting geld voor vrij te maken.

De bevriende oppositiepartijen ChristenUnie en SGP deden dat ook in begrotingsbesprekingen met kabinet en coalitie. Dijsselbloem reageerde niet afwijzend, maar wees er wel op dat de financiële ruimte beperkt is.