Eurosceptische partijen bieden volgens de topkandidaten van de grootste Europese fracties geen oplossingen, maar leggen de schuld enkel bij anderen neer.

Dat zeggen de vier politici tijdens het eerste debat in de aanloop naar de Europese verkiezingen. De Europese verkiezingen vinden tussen 22 en 25 mei plaats. Nederland gaat de 22ste naar de stembus.

Aanwezig bij het debat, dat plaatsvond in Maastricht, waren de liberaal Guy Verhofstadt, Ska Keller van de Europese Groenen, de sociaaldemocratische Martin Schulz en Jean-Claude Juncker van de christendemocratische Europese Volkspartij.

Berlusconi

Volgens de Duitser Martin Schulz zaaien eurosceptische partijen enkel haat. Hij zei het als Duitser ondenkbaar te vinden dat xenofobie en "Nazi-partijen" een plaats krijgen in Europa, en daarom een "democratische meerderheid" te willen vinden tegen dat soort geluiden.

Schulz doelde daarmee op de extreemrechtse Duitse partij NPD, die door het wegvallen van de kiesdrempel in Duitsland volgens de Duitse politicus "een realistische kans" maakt op een zetel in het Europees Parlement.

Jean-Claude Juncker nam nadrukkelijk afstand van eurosceptische partijen, en zei niet met hun samen te willen werken. Dat werd op de hak genomen door Verhofstadt, die Juncker erop wees dat Berlusconi aangesloten is bij dezelfde Europese fractie. Daarop distantiëerde Juncker zich ook van de Italiaanse oud-premier.

Volgens Verhofstadt lost het niets wanneer landen "zich terugtrekken achter de nationale grenzen", en moeten er juist Europese oplossingen komen. Ska Keller stelde dat centrum-rechtse partijen inmiddels punten overnemen van de partijen aan de rechterflank.

"De eurosceptici willen niet in debat met ons", zegt Verhofstadt na afloop van het debat. "We hebben Marine Le Pen uitgenodigd, maar die komt niet. En met Poetin wil ze wel in gesprek", doelend op een bezoek van Le Pen aan Rusland, vorig jaar.

Europese Commissie

De topkandidaten van de vier aanwezige Europese fracties vertegenwoordigen niet alleen hun Europese fractie, maar zijn ook door hun fracties naar voren geschoven als opvolger van José Manuel Barroso, de huidige voorzitter van de Europese Commissie. Uiteindelijk zijn het echter niet de partijen, maar de Europese regeringsleiders die hierover gaan: het is dus niet zeker dat een van de kandidaten daadwerkelijk de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt.

Na afloop van het debat zei Keller het realistisch te vinden dat zij of één van de andere kandidaten benoemd wordt tot voorzitter van de Europese Commissie. "Dat hebben de lidstaten ons beloofd toen ze het verdrag van Lissabon tekenden". Als er niet gekozen wordt uit de naar voren geschoven kandidaten, zou dat een "enorme klap voor de Europese democratie" zijn, aldus de Duitse.

Buitenspel

Meerdere malen kwam de huidige Europese Commissie onder vuur te liggen. De Commissie neemt volgens Verhofstadt te weinig initiatief en "belt eerst naar Berlijn en Parijs" voordat er wat wordt voorgesteld.

Keller sloot zich bij de liberaal aan, en stelde dat de Commissie het Europees Parlement vaak buitenspel zet. Binnen de Europese Unie is de Commissie het enige orgaan dat met wetsvoorstellen kan komen.

Schulz stelde dat hij geen voorzitter van de Commissie wil worden als dat "onderdeel is van een deal", maar "gekozen wil worden uit democratische verkiezingen".

Jean-Claude Juncker was de enige kandidaat die zich onthield van kritiek, en herinnerde de kandidaten er aan dat ook de huidige wetsvoorstellen afkomstig zijn van politici van hun eigen partijen. Wel zei hij de sociale dimensie van de interne markt verder te willen uitdiepen.

Stemmen

De vier politici debatteerden tijdens het debat over de Europese economie, euroscepsis en het buitenlands beleid. Tijdens de Europese verkiezingen kan er alleen op kandidaten uit eigen land worden gestemd.

Nederlanders kunnen dus niet stemmen op de debatterende politici, omdat geen enkele van hen Nederlander is. Wel kan er worden gestemd op Nederlandse politici die zijn aangesloten bij dezelfde Europese fractie.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen