Politieke kopstukken uit de Europese Unie hebben maandagavond in Maastricht hun eerste grote televisiedebat voor de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

Bij de toppolitici gaat het om de belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

De vier deelnemers zijn de Luxemburgse christen-democraat Jean-Claude Juncker, die kandideert namens de Europese Volkspartij, de Duitser Martin Schulz namens de Europese sociaaldemocraten, de liberaal Guy Verhofstadt uit België en de Duitse Ska Keller van de Europese Groenen.

Het is de eerste keer dat de Europese politieke families topkandidaten voor de Europese Commissie naar voren hebben geschoven bij de Europese parlementsverkiezingen. Dat komt omdat de Europese lidstaten voor het eerst rekening moeten houden met de uitslag van de verkiezingen bij het samenstellen van de Europese Commissie. Voorheen gebeurde het invullen van de poppetjes buiten het EU-parlement om.

Het debat in het Theater aan het Vrijthof begint om 19.00 uur en is rechtstreeks te volgen op Euronews en een reeks websites.