VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zijn best moet doen om op de overheidsbegroting extra geld te vinden voor defensie. 

In het televisieprogramma Buitenhof sprak hij zondag van ''een uitdaging voor Dijsselbloem''. Zijlstra leek zich aan te sluiten bij de 'bevriende' oppositiefracties ChristenUnie en SGP, die in het begrotingsoverleg met het kabinet aandrongen op hogere defensie-uitgaven in 2015.

Zijlstra ijvert al langer voor een verhoging van het defensiebudget. De Verenigde Staten kunnen niet blijven opdraaien voor de kosten van onze veiligheid, betoogde hij vrijdag nog tijdens een congres van liberale partijen.

Zijlstra wil niet zeggen hoeveel geld er extra voor defensie beschikbaar moet komen. Hij liet wel doorschemeren dat er ruimte op de begroting gevonden kan worden door verder te snijden in de uitgaven voor zorg en sociale zekerheid.

Wat hebben we aan sociale zekerheid en zorg als de veiligheid van Nederland niet gegarandeerd is, betoogde hij in Buitenhof.

Zijlstra onderstreepte dat de Europese landen met de VS moeten blijven samenwerken binnen NAVO-verband. In de vorming van een Europese krijgsmacht ziet hij niets. De VVD wijkt wat dat betreft af van sommige liberale partijen uit andere landen waarmee het Europees samenwerkt.