De plaatselijke partijen plukken niet helemaal de vruchten van hun overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand.

De lokalen kregen 10 procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen in 2010, maar ze leveren nu 5 procent meer wethouders.

Dat blijkt uit een zaterdag bekendgemaakt onderzoek van Nieuwsuur en de NOS.

Het programma keek naar de 243 gemeenten waar het college inmiddels rond is. In 137 gemeenten lopen de onderhandelingen nog.

De kabinetspartijen VVD en PvdA kregen op 19 maart de hardste klappen. De sociaaldemocraten raakten bijna een kwart van de stemmen kwijt, maar verloren een derde van hun wethouders.

De PvdA dreigt ook in Amsterdam en Rotterdam, waar de formatie nog loopt, buiten de boot te vallen.

Lokale partij

De VVD zag ongeveer 20 procent van de kiezers en een kwart van de wethouders vertrekken. Het CDA verloor wel stemmen, maar vooralsnog geen wethoudersposten.

Van alle wethouders nu vertegenwoordigt 30 procent een lokale partij. Ruim 21 procent komt van het CDA. Die partij blijft lokaal erg sterk, ook al is ze landelijk fors gekrompen. Een op de zeven wethouders is van de VVD. PvdA en D66 leveren allebei evenveel ambtsdragers, bijna 9 procent.