Personeelsleden van de Tweede Kamerfractie van de PVV riskeren een boete van 25.000 euro als zij vertrouwelijke informatie over de partij lekken.

Dat blijkt uit het arbeidscontract van de 33 beleidsmedewerkers en secretaresses, waarover de Volkskrant beschikt.

Ook intern moeten de medewerkers zwijgen, zoals bijvoorbeeld over hun arbeidsvoorwaarden. Uit de salarislijst blijkt dat personeelsleden zeer verschillend worden beloond voor dezelfde werkzaamheden.

Volgens insiders dragen de voorwaarden bij aan de schichtige manier waarop PVV'ers zich gedragen naar de buitenwereld. ''Je bent in feite een lijfeigene'', zegt een beleidsmedewerker.

Storm

Geert Wilders spreekt in een een reactie aan het ANP van ''een storm in een glas water''. ''Het is gewoon een standaardformule waar we nooit iemand aan hebben gehouden.''

Volgens de Volkskrant blijkt ook uit documenten dat de PVV jarenlang geen pensioenpremies heeft betaald.

Zo'n 40 medewerkers hebben daardoor een pensioengat, soms van 7 jaar. Pas sinds vorig jaar betaalt de partij van Geert Wilders de premies wel.

Hierover zegt Wilders: ''Vanaf het moment dat we een pensioenregeling hebben, hebben we natuurlijk altijd alle premies betaald. De suggestie van de Volkskrant dat dat niet zo zou zijn, is kwaadwillige verdachtmakerij.''

Politieke kandidaten

De krant meldt verder dat de PVV grote moeite heeft om politieke kandidaten en ondersteunende medewerkers te vinden.

Prominente PVV'ers stapten op na de omstreden uitspraken van Wilders over Marokkanen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Volgens ingewijden had het echter weinig gescheeld of de PVV had in de Hofstad niet eens meegedaan. Wilders stond eind 2013 op het punt zijn partij terug te trekken, maar de Haagse kandidaten kwamen daartegen in verzet.

De partijleider besloot de peilingen af te wachten en daarin stond de PVV op zo veel zetels, dat Wilders inbond.