De VVD zou het onaanvaardbaar vinden als drie veroordeelde piraten uit Somalië asiel krijgen in Nederland. ''Dit tuig moet het land uit en wel zo snel mogelijk'', zei Tweede Kamerlid Malik Azmani van de regeringspartij vrijdag.

Hij reageerde op de asielaanvraag van piraten. Die worden vrijgelaten, maar niet het land uitgezet omdat hun asielaanvraag nog loopt.

Azmani vindt die situatie "te bizar voor woorden". Hij noemt het "schaamteloos dat je eerst Nederlandse militairen beschiet en vervolgens hier asiel aanvraagt. Het is onacceptabel dat deze criminelen hier willen blijven".

Azmani gaat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD), die over asielzaken gaat, om opheldering vragen.

Ook de PVV wil opheldering van Teeven. Kamerlid Sietse Fritsma wil de garantie "dat deze criminelen geen verblijfsvergunning krijgen en z.s.m. worden uitgezet". Ook wil de partij dat piraten hun straf niet langer in Nederland kunnen uitzitten. Dat moet voorkomen "dat ze hier door asielprocedures vervolgens kunnen blijven".

Rechtmatig

De drie veroordeelde piraten verblijven volgens het hof nu nog rechtmatig in Nederland, omdat ze een eerste asielaanvraag in Nederland hebben lopen. Zolang daar nog niet "onherroepelijk" over is beslist, zijn ze rechtmatig in Nederland.

De drie maakten deel uit van een groep van in totaal negen Somaliërs die op 21 maart in hoger beroep werden veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Zij maakten zich in april 2011 in de Indische Oceaan bij Somalië schuldig aan piraterij. Nederlandse mariniers pakten de negen toen na een schotenwisseling op. Bij deze actie werden twee piraten gedood.

Omdat volgens het hof dat hen veroordeelde, niet meer was vast te stellen wie er precies verantwoordelijk voor het schietincident was, zijn de piraten voor die beschuldiging vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Daarom vielen hun straffen veel lager uit dan de door het Openbaar Ministerie geëiste tien jaar cel.

Gegijzeld

De mariniers wilden aanvankelijk een vissersschip controleren. Na het vuurgevecht dat volgde redden de mariniers ook gegijzelde Iraniërs.

Aan boord van het vissersschip bleken zestien Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld. Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot.