De plannen voor een superprovincie liggen nog ,,helemaal op schema''.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei dat vrijdag na de ministerraad, waarin over de voorgenomen fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is gesproken.

De drie provincies haakten deze week af, omdat ze een goede visie van het kabinet op de samenvoeging missen. Maar Plasterk houdt goede moed. ''Het goede nieuws is dat ze in principe vinden dat de fusie een goed idee is. Maar ze hebben randvoorwaarden gesteld, waarvan we een aantal zullen gaan invullen. Uiteindelijk is het oordeel dan aan de Tweede Kamer.''

Hij weerspreekt dat hij geen visie heeft op de fusies van provincies. ''Die hebben we uitgebreid neergelegd, tot tweemaal toe.''

Bevoegdheden

De drie provincies die Plasterk deze week meldden niet verder te willen, lieten de deur nog wel op een kier. De commissarissen van de Koning vinden dat het nieuwe landsdeel te weinig bevoegdheden zou krijgen, maar staan nog wel open voor een nieuw voorstel van de minister. Die houdt vol dat hij een ''verstandig voorstel'' heeft neergelegd dat goed zou zijn voor het 'middenbestuur' in Nederland.

''We weten wat de provincies willen. Het is nu aan het kabinet om een voorstel te doen. Ik wil voor de zomer daarmee komen. We houden de vaart erin. Ik wil voor de Statenverkiezingen duidelijkheid en besluitvorming'', aldus Plasterk. Dat betekent dat het wetsvoorstel voor die tijd in de Tweede en Eerste moet zijn behandeld. De Statenverkiezingen zijn op 18 maart volgend jaar.

Plasterk wees er nog op dat een Kamermeerderheid voor de vorming van een superprovincie is: de regeringspartijen VVD en PvdA hebben het plan in hun regeerakkoord opgenomen.

Mark Rutte

Voor premier Mark Rutte is er op dit moment ook nog geen man overboord. De commissarissen gooien volgens de minister-president de deur niet dicht en wijzen het principe niet af.

Volgens Rutte moeten de partijen elkaar zo veel mogelijk zien te naderen, maar anders heeft de politiek zijn eigen afweging. Er moeten toch eenvoudiger manieren zijn om onze kenniseconomie te leiden, overwoog de premier; een landsdeel kan dan enorm helpen.

Bekijk de beelden:

Overzicht: gesteggel rond superprovincies