De fractie van de ChristenUnie in de Eerste kamer heeft 'grote moeite' met de zogenoemde mantelzorgboete. 

Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

De Tweede Kamerfractie van de partij stemde in februari wel in met de Wet werk en bijstand, maar of in de senaat ook een meerderheid te behalen is, valt nog te bezien.

"Wij hebben een eigen afweging te maken. Onze fractie heeft grote problemen met de kostendelersnorm voor AOW'ers", zegt senator Peter Ester tegen de krant. Hij noemt die strijdig met het gedachtegoed van de ChristenUnie. "Het is een christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Dit staat daar haaks op."

Samenwonen

De afgelopen weken is onrust ontstaan onder families die plannen hadden om met hun hulpbehoevende ouders te gaan samenwonen. Ouderen die bij hun kinderen gaan wonen, krijgen vanaf volgend jaar juli namelijk een lagere AOW-uitkering.

Ze worden driehonderd euro gekort op een volledige AOW-uitkering, die 1.040 euro is. Dat betekent dat ze nog maar de helft van het minimumloon krijgen.

'Verkeerd signaal'

"Dit voelt onrechtvaardig", zegt Ester tegen het ND. Hij vindt de kostendelersnorm 'een verkeerd signaal naar kinderen die voor hun hulpbehoevende ouders willen zorgen'.

Hoe zijn fractie, die bestaat uit twee leden, gaat stemmen als de maatregel overeind blijft, wil hij nog niet zeggen. Hij hoopt dat er een oplossing komt. De Eerste Kamer debatteert in juni over het wetsvoorstel.