Europarlementariër Lucas Hartong trok zich vorige maand terug van de PVV-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen, omdat hij niet wilde samenwerken met 'foute figuren' van extremistische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ.

Dat zegt Hartong in een interview met de Volkskrant.

"Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken," aldus Hartong in de krant.

"De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS'ers, daar kun je niet omheen. En een van de mensen van de Zweden Demokraten heeft de Hitlergroet gebracht. Die is vervolgens uit de partij gezet, maar toch. Dat is een van de redenen voor mij geweest om afstand te nemen. Ik zie dat niet zitten."

Geert Wilders zocht de afgelopen tijd steun bij andere rechts-nationalistische partijen. Hij sprak af met voorvrouw Marine Le Pen van het Front National in Den Haag om hun gemeenschappelijkheid te onderstrepen.

De afgelopen maanden verlieten meerdere PVV-politici de partij, waaronder de partijleider in het Europees Parlement Laurine Stassen.

Overzicht: PVV'ers die tot nu toe vertrokken