De vijf partijen die onderhandelen over de rijksbegroting voor volgend jaar hebben minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de vrije hand gegeven om de begroting voor 2015 af te ronden.

Ze vertrouwen erop dat hij goed heeft geluisterd naar hun wensen en die waar mogelijk zal honoreren.

Kamerleden van verschillende partijen zeiden dat woensdag na afloop van het overleg. ''We vertrouwen erop dat het goed komt'', zei Carola Schouten van de ChristenUnie.

Haar partij wil extra geld voor in elk geval Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. De SGP wil ook geld voor Defensie en voor het Openbaar Ministerie. Wouter Koolmees van D66 sprak van een ''constructief gesprek''.

Concrete afspraken zijn er niet gemaakt. Het overleg zal in de zomer waarschijnlijk verdergaan, als ook duidelijk is of het kabinet nog meevallers heeft aan de inkomstenkant van de rijksbegroting. Die kunnen dan mogelijk worden ingezet voor lastenverlichting of reparatie van koopkracht van bepaalde groepen.

Bevriend

Dijsselbloem heeft de afgelopen weken onderhandeld met de regeringsfracties VVD en PvdA en met de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Steun van die laatste drie is noodzakelijk omdat het kabinet anders niet op een meerderheid in de Senaat kan rekenen. Het kabinet sloot vorige week al een akkoord met deze partijen over extra geld voor de langdurige zorg.

De drie oppositiefracties willen, evenals de PvdA, dat er zo'n half miljard beschikbaar komt voor een belastingverlaging voor de lagere inkomens. Voor de midden- en hogere inkomensgroepen werd eerder al een soortgelijk bedrag in het vooruitzicht gesteld. Daarnaast hebben de oppositiefracties een reeks van kleinere wensen.

Tegenvallers

Dijsselbloem waarschuwde dinsdag nog dat het moeilijk wordt aan alle verlangens tegemoet te komen. Er zijn weliswaar financiële meevallers, maar ook tegenvallers. Zo moet er 600 miljoen worden gevonden omdat de geplande invoering van de huishoudentoeslag niet doorgaat.

In augustus hakt het kabinet de knoop door over de begroting voor 2015, die traditiegetrouw op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Tegen die tijd zijn nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau bekend.

Achtergrond: Dit moet u weten over de begrotingsonderhandelingen