Stephan Jansen, PVV-er en rechterhand van Geert Wilders, stapt op als Statenlid en beleidsmedewerker van de partij. Jansen maakt woensdag zijn aftreden bekend.

Jansen noemt de uitspraak van Wilders over "minder Marokkanen" de druppel, zo schrijft hij woensdag in een brief die is gepubliceerd in de Volkskrant

Jansen was sinds 2006 actief voor de PVV en kreeg in 2011 als beloning voor zijn diensten het lidmaatschap van de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Hij werd toen ook de persoonlijke medewerker van Wilders in Den Haag.

Jansen vindt dat de PVV zich "moedwillig buiten de politieke orde plaatst", schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Wilders' uitspraken zouden samenwerking met andere partijen onmogelijk hebben gemaakt. Ook heeft "de rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief afgelegd binnen de PVV".

Meerdere PVV'ers, waaronder Joram van Klaveren, Roland van Vliet en Chris van der Helm, zijn de laatste tijd opgestapt door de uitspraken van Wilders. 

"Weer een rechterhand vertrokken?", reageert Wilders op Twitter. "Volgens mij ben ik de Nederlander met de meeste rechterhanden." 

Aangifte

Bij het Openbaar Ministerie kwamen tot begin april vijfduizend aangiften van discriminatie binnen. De klachten en aangiften volgden op de vraag die Wilders stelde aan zijn achterban op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Toen het publiek meermaals "minder!" scandeerde, zei hij dat te gaan regelen.

Overzicht: PVV'ers die tot nu toe vertrokken