De verlichting op snelwegen gaat in de nachtelijke uren niet weer aan. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur. 

Een Brits onderzoek, aangedragen door de PVV, over de verkeersveiligheid is volgens de bewindsvrouw niet bruikbaar.

Uit het onderzoek dat door PVV'er Machiel de Graaf werd genoemd zou blijken dat het uitzetten van de verlichting geen goed idee is. Het aantal dodelijke ongelukken in het Verenigd Koninkrijk is met 39 procent toegenomen, zei De Graaf. Hij verzocht daarom Schultz om de snelwegverlichting weer aan te zetten.

Schultz is dat niet van plan. De Graaf vergelijkt appels met peren, zei zei. Want het Britse onderzoek betreft het uitzetten van de verlichting op stedelijke wegen, niet op autosnelwegen. Het effect op stedelijke wegen is heel anders dan op snelwegen. "Het onderzoek is niet bruikbaar", zei de bewindsvrouw.

Volgens Schultz is naar het uitknippen van de lampen uitgebreid onderzoek gedaan. Het effect op de verkeersveiligheid is naar verwachting 'nihil'. Wel wordt in de gaten gehouden of dat daadwerkelijk zo is. Uiteindelijk moet de maatregel een structurele bezuiniging van zes ton per jaar opleveren.