De Tweede Kamer heeft van premier Mark Rutte een overzicht gekregen van een 'intensief en bewogen' jaar van het Koninklijk Huis. 

Het jaaroverzicht 2013 (pdf) geeft een selectie van de werkzaamheden van twee staatshoofden: de laatste vier maanden van de regering van koningin Beatrix en de eerste acht maanden van koning Willem-Alexander, die zijn moeder op 30 april opvolgde.

''Het was een bijzonder jaar met een abdicatie, een inhuldiging, een bezoek van het nieuwe koningspaar aan alle provincies van Nederland, een reis naar alle eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk en een reeks kennismakingsbezoeken aan Europese landen en buurlanden van ons Koninkrijk in Latijns-Amerika", aldus grootmeester Marco Hennis in het voorwoord.

Hij stipt daarin ook het ''persoonlijk verdriet" van de koninklijke familie aan door het overlijden van prins Friso, in augustus vorig jaar.

Tweede Kamer

Het is de vierde keer dat een jaaroverzicht wordt uitgegeven. De Tweede Kamer had daar in het verleden herhaaldelijk om gevraagd. Het parlement wilde beter inzicht hebben in de werkzaamheden van het Koninklijk Huis.

Het overzicht is overigens niet volledig maar geeft slechts een selectie uit de activiteiten, van het ontvangen van geloofsbrieven van 44 ambassadeurs tot de beëdiging van onder meer achttien ambassadeurs, tien staatsraden, de gouverneur van Curaçao, een commissaris van de Koningin en een commissaris van de Koning.