Politieke kopstukken naar zorgoverleg
Het overleg dreigde eerder op de dag vast te lopen, nadat ChristenUnie en SGP op onderdelen niet meer verder wilden praten.
Premier Mark Rutte, Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) meldden zich rond 20.30 uur bij de besprekingen over de veranderingen in de langdurige zorg. En ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maakte zijn opwachting.
Volgens Samsom wordt er gezocht naar ''de balans tussen het aanpakken van verspilling, behouden van kwaliteit en keuzevrijheid in de zorg''. Volgens hem is er geen patstelling of vertraging. De voorstellen om zorgtaken over te dragen naar de gemeenten zouden volgende week worden behandeld in de Tweede Kamer. Samsom: ''We zijn nog op tijd''.
Samsom en Asscher denken beiden dat ze er wel uit komen. Ook Pechtold vindt het prima om niet alleen over de langdurige zorg duidelijkheid te geven, maar ook te kijken ''hoe je kosten kunt besparen en tegelijk de kwaliteit van de zorg kunt verbeteren''.
En: ''Als we geld uitgeven en de minister heeft goede voorstellen om de kwaliteit te verbeteren en te zorgen dat we ook de begroting en de premie een beetje in de hand houden, kunnen we dat gelijk doen.''
Minister Schippers zegt om 22.00 uur voor de camera's van NOS dat ze er wel uit gaan komen.
Kwaliteit
Slob en ook Kees van der Staaij (SGP) wilden woensdag alle aandacht richten op de langdurige zorg en niet meer praten over het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de zorgverzekeraars scherper op prijs en kwaliteit te laten inkopen.
De andere partijen willen het hele pakket wel in één keer afronden. ''Dat gaat niet lukken"', aldus Slob, die gevraagd was nog eens langs te komen. ''U kent ons. Wij zijn altijd bereid te kijken of we elkaar ergens kunnen vinden.''