Een nieuwe rechtse politieke groep in het Europees Parlement met daarin onder meer de partijen van Geert Wilders en Marine Le Pen, zou mogelijk zijn volgens de laatste peilingen voor de Europese Verkiezingen.

Dat blijkt woensdag uit peilingen van Votewatch Europe. Tussen 22 en 25 mei kiezen de Europese lidstaten een nieuw Parlement. Nederland gaat de 22ste naar de stembus.

Om een politieke groep te vormen zijn minimaal 25 europarlementariërs nodig uit een kwart van de lidstaten, wat momenteel neer komt op zeven landen. Deelname aan zo'n groep is voor politieke partijen erg belangrijk.

De gesprekken tussen de PVV van Wilders en andere Europese partijen zijn nog niet voltooid, maar de Oostenrijkse FPÖ, het Belgische Vlaams Belang, het Italiaanse Liga Nord, het Slowaakse SNS en de Zweedse Sverigedemokraterna zouden van plan zijn om zich bij Wilders en Le Pen te voegen.

In dat geval zou de groep volgens de laatste peilingen 38 europarlementariërs kunnen leveren uit acht Europese lidstaten. Na de komende verkiezingen bestaat het Europees Parlement (EP) uit 751 leden.

Spreektijd

Politieke groepen in het EP bepalen wat er wordt besproken tijdens de plenaire vergaderingen en dienen als groep amendementen in. Momenteel behoort de PVV, net als de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en het Franse Front National tot de zogenoemde niet-ingeschreven leden; fracties die niet tot een groep behoren.

Het vormen van een politieke groep in het EP is van belang, omdat het politieke partijen meer spreektijd en budget geeft. Zonder aangesloten te zijn bij een groep is het doorgaans moeilijk om in het EP zaken voor elkaar te krijgen.

In een groep kunnen meerdere partijen uit een land zitten. Zowel de VVD als D66 zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de liberale groep, ALDE. Partijen binnen een groep werken samen, maar stemmen niet altijd hetzelfde.