De overheid ziet er actief op toe dat er voor de ontslagen werknemers van sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom een goed sociaal plan komt.

De overheid wil ook dat het bedrijf de noodzakelijke maatregelen neemt om de ontslagen medewerkers elders aan de slag te krijgen.

Verder gaan een werkgroep van het ministerie van Economische Zaken, de gemeente en de provincie Noord-Brabant proberen de economische structuur van de regio te versterken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de inzet van EU-fondsen.

De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) hebben dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

'Klap voor personeel'

Het kabinet betreurt de beslissing van Philip Morris om te stoppen met de productie van sigaretten in Nederland, waardoor 1230 mensen hun baan kwijtraken.

Kamp en Asscher spreken van ''een enorme klap voor het personeel'' en wijzen ook op de gevolgen voor toeleveranciers en andere bedrijven in de regio.

Ze wijzen er echter ook op dat het bij een goed vestigingsklimaat hoort dat de overheid de eigen verantwoordelijkheid van een bedrijf respecteert.

Dalende vraag

Het kabinet praat nog met de directie van Philip Morris om meer duidelijkheid te krijgen over de achtergrond van de beslissing.

Daarbij wordt besproken of er andere mogelijkheden zijn dan het stoppen van de productie in Bergen op Zoom. Maar Philip Morris heeft al laten weten dat het terugdraaien van het besluit ''erg onwaarschijnlijk '' is. Het bedrijf kampt met overproductie door een dalende vraag. Die wordt onder meer veroorzaakt doordat minder mensen roken.