Kinderen met een vmbo-diploma moeten wat GroenLinks betreft automatisch worden toegelaten tot de havo of het mbo. 

Nu stellen deze scholen vaak nog extra eisen aan een vmbo-leerling, zoals een bepaald cijfer voor een vak, maar dat moet verboden worden.

Ook moeten vmbo-leraren beter worden betaald en moeten de klassen kleiner worden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver zal dat woensdag voorstellen tijdens een overleg over het vmbo.

''Meer dan de helft van de kinderen gaat naar het vmbo, vaak met ouders uit de lagere sociaal-economische klassen.'' Het is volgens hem nodig en ook mogelijk om de kwaliteit van het vmbo-onderwijs te verbeteren en daarnaast de doorstroom naar een andere opleiding te bevorderen.

''Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om na het behalen van een vmbo-diploma je schoolloopbaan voort te kunnen zetten'', aldus Klaver. Zelf heeft hij ook het vmbo gedaan, waarna hij naar de Avans Hogeschool in Den Bosch ging. Daarna kwam een schakelprogramma politicologie aan de Universiteit van Amsterdam in zicht.

Klassen moeten volgens hem verkleind worden naar één voltijds leraar op twintig leerlingen. Om de beste leraren op het vmbo aan te trekken, moeten zij meer gaan verdienen, aldus Klaver.