Er is nog ruimte op de begroting om te besteden aan lastenverlichting of aan extra budget voor de zorg.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat dinsdag in zijn wekelijks gesprek bij RTLZ. Hoeveel geld er is, wilde hij niet zeggen.

Dijsselbloem is nog steeds niet klaar met zijn rondje langs de departementen waar hij hoort welke mee- en tegenvallers de ministers hebben. Dit jaar zijn er duidelijk meer meevallers dan tegenvallers. Die kun je bijvoorbeeld inzetten voor lastenverlichting, waar volgens Dijsselbloem ''veel voor te zeggen'' is, maar ook voor extra geld voor bijvoorbeeld de zorg.

Dijsselbloem waarschuwde ook: ''Zodra er ruimte is zijn er heel veel wensen en daar moet je als minister van Financiën een rem op zetten want de ruimte is beperkt.''

Geld

Over extra geld voor de zorg zijn de coalitie, het kabinet en de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het ''in principe eens''. Om de overheveling van zorg van rijk naar gemeenten zorgvuldig te laten verlopen, zijn verzachtingen op de bezuinigingsmaatregelen voorgesteld, aldus Dijsselbloem, die zich optimistisch toonde over de afloop van de zorgonderhandelingen.

Volgens bronnen rond de begrotingsonderhandelingen komen de meevallers ruim boven de 1 miljard euro uit. Aan tegenvallers is er in elk geval een bedrag van enkele honderden miljoenen euro’s op de afdracht aan de EU en Ontwikkelingssamenwerking.

Meevallers

Van de meevallers is 500 miljoen euro al bestempeld voor lastenverlichting voor de inkomens boven 40.000 euro en liggen mogelijk enkele honderden miljoenen euro's klaar voor de langdurige zorg. Maar de oppositiepartijen hebben nog meer wensen: lastenverlichting voor de lagere inkomens en extra geld voor Defensie en het Openbaar Ministerie.

Een bezuiniging van 600 miljoen euro gaat niet door omdat de huishoudentoeslag volgend jaar nog niet kan worden ingevoerd. Voor Dijsselbloem is dat geen tegenvaller in financiële zin, omdat de verantwoordelijke bewindslieden - minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën - zelf een alternatief zoeken.

Vijf dingen die u moet weten over de begrotingsonderhandelingen