Veertien gemeenten in Gelderland, Overijssel en Flevoland krijgen samen 5 miljoen euro voor het scheppen van banen. Het sectorplan dat de gemeenten in de 'Stedendriehoek' en Noord-Veluwe indienden, is goedgekeurd.

Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher dinsdag bekendgemaakt. Zelf moeten de gemeenten nog 15 miljoen bijpassen.

Het plan van de gemeenten, waaronder Apeldoorn, Deventer en Ermelo, is het negende sectorplan dat goedkeuring krijgt van Asscher.

De werkloosheid in het betreffende gebied is relatief hoog en het opleidingsniveau naar verhouding laag. Vooral vacatures in techniek en economische richting zijn moeilijk te vervullen. Tegelijk is het voor ongeschoolden lastig aan de slag te komen.

Werkplekken

Met het beschikbare budget willen de gemeenten in de drie provincies driehonderd werknemers die met ontslag worden bedreigd naar ander werk begeleiden. Ook willen ze 525 nieuwe leerwerkplekken op mbo-niveau scheppen en nog eens 525 werklozen met een afgeronde opleiding aan werk helpen.

De deelnemende gemeenten zijn: Apeldoorn, Brummen, Deventer, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Lochem, Nunspeet, Olst-Wijhe, Putten, Voorst, Zeewolde en Zutphen.

Sectorplannen

Eerder kregen de sectorplannen van de bouw en de uitzendbranche al een flinke zak geld van het rijk. Sectoren en regio's hebben nog tot eind mei om een nieuw plan in te dienen.

Minister Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor de sectorplannen, de sectoren zelf leggen minimaal hetzelfde bedrag bij. In totaal zijn eind vorig jaar 35 plannen ingediend. De overige plannen worden nu beoordeeld. Daarover komt binnenkort duidelijkheid.