De huishoudtoeslag, die andere toeslagen zou moeten vervangen, gaat voorlopig niet door. 

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer maandag laten weten dat invoering in 2015 niet lukt. Dat heeft te maken met uitvoeringsproblemen. Voor de periode na 2015 kijkt het kabinet naar een alternatief.

Door het niet doorgaan van de huishoudtoeslag loopt het kabinet volgend jaar de ingeboekte bezuiniging van 1,2 miljard euro mis. Daarvoor wordt een alternatieve invulling gezocht, meldt Asscher.

De huishoudtoeslag zou vanaf volgend jaar de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen moeten vervangen. Maar volgens Asscher stuitte dat op juridische problemen.

Te complex

Een van de gevolgen zou zijn dat de export van uitkeringen fors zou toenemen. Om dat te voorkomen zou de huishoudtoeslag opgedeeld moeten worden in componenten. Dat zou volgens de Belastingdienst te complex zijn. Het kabinet concludeert daarom dat de huishoudtoeslag in de huidige vorm niet mogelijk is.

Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) zegt niet verbaasd te zijn dat het plan wordt uitgesteld. De constructie was volgens hem altijd al wankel. Het probleem moet volgens hem gauw worden opgelost want het financieringstekort mag niet oplopen. Hij vraagt zich af of er nu nog wel meevallers te verdelen zijn bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) vind het verstandig dat het plan wordt uitgesteld. "Als je nadenkt over een het omvormen van het hele belastingstelsel, is het niet logisch om vlak daarvoor de toeslagen van mensen te hervormen."

Tegenvallers

Ook Wouter Koolmees (D66) wil dat deze kwestie gauw opgelost wordt. Het is volgens hem nog maar te bezien wat de gevolgen zijn voor de onderhandelingen over de begroting. "Er zijn altijd tegenvallers."

De financiële specialisten van de coalitie en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zitten sinds maandagavond 7 uur bijeen met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om te praten over de begroting voor volgend jaar. Later zullen premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractieleiders van de vijf partijen zich bij hen voegen.