Voor het eerst in bijna zeventig jaar moet de PvdA in Maastricht de macht uit handen geven. De sociaaldemocraten moeten daar in de gemeenteraad voor het eerst sinds 1946 plaatsnemen in de oppositie.

Dat werd vrijdag duidelijk toen vijf andere partijen bekendmaakten een coalitie te vormen zonder de PvdA. De plaats van de PvdA wordt ingenomen door de SP, die voor het eerst een wethouder in de Limburgse hoofdstad krijgt.

Vrijdag lieten de Senioren Partij Maastricht, D66, SP, GroenLinks en de VVD weten samen een coalitie te vormen, waarbij elke partij een wethouder levert.

Vier beoogde wethouders maakten ook tijdens de vorige raadsperiode al deel uit van het college. De nieuwe coalitie kan rekenen op 23 van de 39 raadszetels.

1946

Van 1946 tot 2010 deelden PvdA en CDA in Maastricht onafgebroken de lakens uit. Vier jaar geleden viel het CDA als eerste buiten de boot. Nu dus ook de PvdA. Beide partijen haalden slechts vijf zetels.

In 2006 was de PvdA nog goed voor dertien zetels, vier jaar geleden halveerde dat aantal tot zeven. ''De PvdA betaalt de rekening voor de onvrede over de landelijke partij'', zei een woordvoerder.

''In meer Nederlandse steden heerst het gevoel: we kunnen wel zonder de PvdA. Het idee bestaat: ze houden niet meer van ons'', aldus de PvdA Maastricht.

Senioren Partij Maastricht

De Senioren Partij Maastricht is nu met zes zetels de grootste in de raad, de SP is met vijf zetels net zo groot als de PvdA .

De partijen streven ernaar tijdens de gemeenteraad van 24 april de nieuwe wethouders te beëdigen.

De verkiezingsuitslag per gemeente l Dossier gemeenteraadsverkiezingen