Winkels moeten er zelf voor zorgen dat ze veel minder plastic tassen aan klanten meegeven. Doen ze dat niet, dan zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) met wetgeving komen om het aantal tasjes terug te dringen.

Dat kondigde ze donderdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De branches, zoals kledingwinkels, warenhuizen, slagers en bakkers, moeten uiterlijk in juni een plan inleveren waarin staat hoe ze het probleem denken aan te pakken.

Volgens Mansveld kunnen ze daarbij hun voordeel doen met de uitkomsten van een proef waaruit is gebleken dat het vragen van een bijdrage van 10 cent per tasje helpt om het aantal plastic tassen te verminderen.

Mansveld vindt ook dat de branches zo snel mogelijk een gezamenlijke campagne moeten beginnen om ondernemers en consumenten te vertellen hoe belangrijk het is om veel minder plastic tassen te gebruiken.

Duurzaam Doen

De staatssecretaris wil zo'n campagne ondersteunen via het programma Duurzaam Doen, waarmee ze mensen wil inspireren om milieubewuster te leven.

Ze wijst erop dat er ondertussen ook wordt gewerkt aan duurzame alternatieven voor plastic tassen. Maar de eerste prioriteit is het terugdringen van het aantal plastic tasjes, aldus Mansveld.