Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie blijft hopen op een ''goed debat'' met de Tweede Kamer over de inzet van bewapende particuliere beveiligers op koopvaardijschepen, maar coalitiepartner PvdA hield donderdag haar poot stijf. 

De partij liet woensdag aan NU.nl weten dat de PvdA het plan van het kabinet afschiet.

Een enigszins geïrriteerde Hennis slaagde er niet in de sociaaldemocraten te overtuigen tijdens een debat.

De partij wilde zelfs niet op haar verzoek de motie - die ook is ondertekend door de SP, CDA, ChristenUnie en D66 - aanhouden. Door het standpunt van de PvdA is er geen meerderheid voor het kabinetsplan in de Kamer te vinden.

Schepen die langs Somalië varen, kunnen bescherming tegen piraten aan boord krijgen van mariniers (zogenoemde VPD's). De reders vinden die te duur en niet flexibel genoeg.

Bijzondere gevallen

Het kabinet wil nu in bijzondere gevallen bewapende particuliere beveiligers toelaten op schepen die geen VPD's aan boord kunnen hebben. Het gaat om niet meer dan een ''beleidsaanvulling'', meent Hennis.

Maar Sultan Günal-Gezer (PvdA) wil dat niet. De teams met mariniers moeten ''geflexibiliseerd'' worden. Een Vessel Protection Detachment bestaat uit elf mariniers en kost 5.000 euro per dag. Günal-Gezer wil dat er wordt gekeken naar onder meer de kosten en de omvang. Volgens Hennis is dat niet meer mogelijk omdat ze al zo klein en goedkoop mogelijk zijn gemaakt.

Goede ervaringen

Volgens de minister hebben andere landen goede ervaringen opgedaan met bewapende particuliere beveiligers. Zij kreeg vooral steun van partijgenoot Ronald Vuijk (VVD). Hij somde direct maar vijftien westerse landen op die het al toestaan. Bovendien vindt hij het ''een malle vertoning'' dat het voorstel wordt afgeschoten voordat het bekend is.

Op de PVV na schaarden alle aanwezige partijen zich achter de PvdA. De VVD wil het geweldsmonopolie van de Staat ''verwateren'', oordeelde Sjoerd Sjoerdsma van D66. De SP vreest ''wildwesttaferelen'' op zee met bewapende particuliere beveiligers. Raymond Knops (CDA) pleitte voor lagere kosten voor de VPD's. En Günal-Gezer trok de conclusie dat ''we niet nader tot elkaar komen''.