Begin volgend jaar gaat premier Mark Rutte opnieuw met een handelsmissie naar China. Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel woensdag in de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar bracht Rutte ook al een bezoek aan het land.

De Chinese president Xi Jinping bracht eind vorige maand een staatsbezoek aan Nederland. Xi zei toen te hopen dat Nederland een voortrekkersrol blijft spelen in de betrekkingen tussen China en de Europese Unie.

''Betrekkingen met Europa staan hoog op onze diplomatieke agenda", zei hij toen.

Strategische effecten

Regeringspartijen PvdA en VVD menen dat Europa moet kijken naar de strategische effecten van de Chinese investeringen in de EU. ''We moeten niet naïef zijn'', zei VVD'er Han ten Broeke. Hij wees onder meer op investeringen door Chinese staatsfondsen in Europese infrastructuur.

Ploumen voelt hier niets voor. Landen moeten dergelijke risico's zelf maar in kaart brengen als zij die behoefte voelen, zei ze. ''En we moeten de risico's ook niet overdrijven.''

Tijdens het bezoek van Xi aan ons land werd voor 1,5 miljard euro aan contracten gesloten. Er werden 18 overeenkomsten gesloten. Ploumen reist in het najaar opnieuw naar China.