In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland relatief veel vrouwelijke ministers.​ Dat blijkt woensdag uit een inventarisatie van de Britse krant The Guardian

De krant berekende per land het percentage vrouwen op ministersposten. 

In Nederland worden vijf van de elf ministerposten bezet door vrouwen (46,7 procent). Daarmee zit Nederland op bijna het dubbele van het Europese gemiddelde.

Zweden spant met 56,5 procent de kroon en ook Finland en Frankrijk doen het iets beter. Nederland komt op de vierde plek van de in totaal 28 onderzochte landen.

Laagste aantal

Onderaan de lijst bungelen landen als Griekenland (5 procent), Tsjechië, Slowakije en Litouwen (alle 7,1 procent). Opvallend is de slechte positie op de ranglijst van het Verenigd Koninkrijk, waar slechts 4 van de 32 ministers vrouw zijn.

De vijf Nederlandse vrouwelijke ministers zijn Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).