Het begrotingstekort van Nederland wordt de komende jaren aanzienlijk kleiner. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Het IMF verwacht dat het Nederlandse tekort dit jaar terugloopt van 3,1 naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Vervolgens voorziet het fonds, net als het Centraal Planbureau, een verbetering tot 2 procent in 2015. Het tekort slinkt volgens de nieuwe ramingen daarna verder, tot 1 procent in 2018 en 0,6 procent in 2019.

Het IMF baseert zijn ramingen op het huidige beleid. Vorig najaar zorgden vergelijkbare ramingen nog voor onrust, omdat het IMF voorspelde dat het Nederlandse tekort in 2015 omhoog zou schieten tot bijna 5 procent. Het fonds hield toen nog geen rekening met de doorwerking van de extra bezuinigingen waarover op dat moment werd onderhandeld.

De staatsschuld van Nederland daalt volgens het IMF vanaf volgend jaar langzaam. Dit jaar piekt de schuld op 75 procent van het bbp, om vervolgens af te nemen tot 74,4 procent in 2015. In 2019 is de schuld naar verwachting geslonken tot ongeveer 70 procent.

Volgens de Europese begrotingsregels moeten landen hun tekort beperken tot maximaal 3 procent van het bbp. Voor de staatsschuld wordt een grens van 60 procent gehanteerd.