De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het nog niet eens met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en met de regeringspartijen VVD en PvdA over extra geld voor de zorg.

Dat lieten meerdere financiële specialisten uit de vijf fracties woensdag weten na nieuw overleg op het ministerie van Financiën. De onderhandelingen gaan nu maandagavond verder.

Volgens Elbert Dijkgraaf van de SGP gaat het om ''complexe'' materie en is het niet eenvoudig om het met vijf partijen eens te worden. Wel kwamen ze ''een stapje verder''.

De verwachting is dat Dijsselbloem tweehonderd miljoen euro aan meevallers kan vinden voor de langdurige zorg volgend jaar.

Partijen als de PvdA en de ChristenUnie willen dat het extra budget ook voor de jaren erna overeind blijft, maar D66 vindt een structureel karakter overbodig: extra geld voor 2015 en 2015 is genoeg om een zachte landing van de overheveling van zorgtaken van rijk naar gemeenten mogelijk te maken. VVD-Kamerkid Mark Harbers wilde zich hier niet over uitlaten.

Vijf dingen die u moet weten over de begrotingsonderhandelingen