De geplande handelsmissie naar Rusland onder leiding van minister Henk Kamp van Economische Zaken is voorlopig uitgesteld vanwege de crisis in Oekraïne.

Dat maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

Het kabinet kwam tot dit besluit naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne.

"Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen", aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Doodeng

Timmermans noemde de situatie in de grensstreek tussen Oekraïne en Rusland in een debat in de Tweede Kamer woensdag 'doodeng'. "Het is een feit dat er ontzettend veel troepen bij de grens aanwezig zijn. Troepen die heel snel inzetbaar zijn met een hoge graad van aanvallendheid. Dat vind ik escalerend."

De minister liet weten te vrezen voor "onbedoelde consequenties met verregaande gevolgen voor de veiligheid in Europa". "Er is, ook in de Russische media, sprake van een manier van ophitsen die ik nog niet vaak gezien heb", aldus Timmermans. 

Sanctie

Het afbreken van de missie op dit moment moet niet gezien worden als een sanctie tegen Rusland, aldus de minister. "De energiesamenwerking tussen Rusland en Nederland is van groot belang. De missie zal op een later tijdstip plaatsvinden."

Timmermans kwalificeerde de energiesamenwerking tussen Rusland en Europa juist als een sleutel tot oplossing van de spanning tussen de twee gebieden. "De missie is juist cruciaal in het langetermijnproces. Daarom is het ook onverstandig om in de politieke onrust waarin we nu ons bevinden de missie te laten doorgaan."

Mei

De energiemissie met Kamp en afgevaardigden van zo'n tien bedrijven uit de olie- en gassector stond gepland op 13 tot en met 16 mei.

In de Tweede Kamer hadden oppositiepartijen als D66, ChristenUnie en GroenLinks er vorige maand al voor gepleit de geplande handelsmissie af te blazen. Timmermans vond dat toen nog niet nodig. De partijen hebben nu verheugd gereageerd. 

Harry van Bommel van de SP vreest echter dat er nog nu "heel weinig instrumenten" over zijn om druk uit te oefenen op Rusland. Ook omdat er is besloten vanuit de EU voorlopig geen wapens te leveren aan Rusland​. Hij kwalificeerde het uitstellen van de missie wel als een "gedeeltelijke economische sanctie".

"Wat we doen vanuit de Europese Unie is reageren op een beweging die helaas door Rusland in gang is gezet. De escalatie is niet aan onze kant begonnen", zo reageerde Timmermans hierop. 

Oost-Oekraïne

In diverse steden in het oosten van Oekraïne is het sinds afgelopen weekeinde onrustig doordat pro-Russische demonstranten de straat op zijn gegaan en overheidsgebouwen zijn binnengedrongen. Zij eisen dat hun regio zich aansluit bij Rusland, net als de Krim.

Maandag riepen Donetsk en Charkov, in het oosten van Oekraïne, de onafhankelijkheid uit. Kiev heeft daarop extra troepen naar de regio's gestuurd om de gemoederen te bedaren.

Meer over de situatie in Oekraïne