De nieuwe partijvoorzitter van de VVD moet via een ledenraadpleging worden gekozen. 

Daartoe roepen de kandidaat-voorzitters Peter Smit (wethouder in Den Haag) en Bert Homan (wethouder Utrechtse Heuvelrug) het hoofdbestuur op.

Ze vragen de kandidaat van het hoofdbestuur Henry Keizer (voorzitter van de kamercentrale Den Haag) zich bij hen aan te sluiten. Door een ledenraadpleging wordt de betrokkenheid van de leden verstevigd, denken Smit en Homan.

Het VVD-bestuur wil de nieuwe voorzitter laten kiezen op een partijcongres in Bussum op 14 juni. Volgens Smit en Homan zullen daar lang niet alle leden komen en is een ledenraadpleging beter. Eerder pleitte oud-staatssecretaris Paul de Krom al voor een ledenraadpleging.

De nieuwe VVD-voorzitter moet Benk Korthals opvolgen, die niet meer beschikbaar is voor een nieuwe termijn.

Een woordvoerder van het hoofdbestuur laat weten dat leden die een ledenraadpleging willen daartoe op het partijcongres een motie kunnen indienen. ''Als die wordt aangenomen, komt de ledenraadpleging er. Zo staat het in de statuten. Het hoofdbestuur kan helemaal geen ledenraadpleging uitschrijven.''

In 2003 en 2008 werd de VVD-voorzitter ook via een ledenraadpleging gekozen. In 2010 gebeurde dat niet. Korthals was toen de enige kandidaat.