De PvdA wil dat de maximale huurgrens voor sociale huurwoningen de komende jaren niet boven de 699 euro per maand uitkomt. Het kabinet moet deze zogenoemde liberalisatiegrens een aantal jaren bevriezen. 

Dat stelt PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch dinsdag in het Financieele Dagblad.

Momenteel wordt de sociale huursector door de indexatie elk jaar duurder. Daardoor wordt het voor de doelgroep steeds lastiger de huren op te brengen. De PvdA wil dat de sociale huurwoningen beschikbaar en betaalbaar blijven voor mensen met een inkomen tot ten minste 38.000 euro per jaar.

Als de sociale huurgrens de komende jaren gelijk blijft, zal dat er volgens Monasch ook toe leiden dat investeerders meer woningen gaan bouwen voor de vrije sector met een huur net boven de 700 euro.

Deze woningen zijn dan geschikt voor de middeninkomens die net iets te veel verdienen om een sociale huurwoning te betrekken, aldus de PvdA'er.

D66

D66 wil zo snel mogelijk een debat met minister Stef Blok (Wonen) over het PvdA-plan. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven: ''Na jaren van onzekerheid kruipt de woningmarkt weer uit het dal. Het laatste wat huurders en kopers nu kunnen gebruiken, is nieuwe onrust. Daarom wil ik duidelijkheid van de PvdA en van de minister.''

Verhoeven wil weten wat het plan van Monasch betekent voor het woonakkoord dat de regeringspartijen VVD en PvdA vorig jaar sloten met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.