Nederland gaat een bijdrage leveren aan de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne. 

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt. Nederland heeft vijf waarnemers en een financiële bijdrage van tweehonderdduizend euro aangeboden voor de missie.

Drie waarnemers reizen binnenkort al af richting Oekraïne. "Nederland doet dit omdat het veel waarde hecht aan het internationale streven om Oekraïne te ondersteunen en bij te dragen aan de-escalatie van de huidige crisis", laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weten.

De OVSE besloot 21 maart tot de zogenoemde Special Monitoring Mission. De missie, waarvoor in eerste instantie zeker honderd waarnemers ingezet worden, zal opereren vanuit tien steden in Oekraïne.

Europese landen hadden opgeroepen tot de missie in het zuiden en oosten van het land, waar veel Russischtaligen wonen. Sinds Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim inlijfde is het in die delen van het land onrustig.

Dialoog bevorderen

De waarnemers moeten de mensenrechtensituatie in kaart brengen en de dialoog 'op ieder niveau' bevorderen, zo laat Buitenlandse Zaken weten. De OVSE-delegatie blijft een halfjaar in Oekraïne. De missie kan als het nodig is worden uitgebreid, ook met meer waarnemers.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet eerder weten dat het hoopt dat de missie 'bijdraagt aan het wegnemen van spanningen' in Oekraïne.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne