Het plan van de PvdA om sancties op te leggen aan EU-landen met een werkloosheid van boven de 5 procent, is ''onzalig''.

VVD-Tweede Kamerlid en kandidaat-europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen heeft dat maandag gezegd.

Ze reageerde op uitspraken van Agnes Jongerius bij BNR Nieuwsradio. Jongerius, nummer twee op de PvdA-kandidatenlijst voor de komende Europese verkiezingen, wil dat EU-landen met een te hoge werkloosheid bestraft worden, zoals dat ook gebeurt bij een te hoog financieringstekort.

Ze borduurt daarmee voort op een idee van een PvdA-commissie onder leiding van oud-partijleider Ad Melkert om een maximale EU-norm van 5 procent werkloosheid te gaan hanteren.

Volgens Van Nieuwenhuizen kunnen landen als Griekenland en Spanje, met een werkloosheid van 25 procent of meer, die norm alleen halen als ze financiële steun krijgen van andere EU-landen.

Portemonnee trekken

Dat betekent volgens Van Nieuwenhuizen dat de Nederlandse belastingbetaler ''de portemonnee kan trekken'' om banen in de Zuid-Europese landen te subsidiëren. Ze spreekt van ''een fopspeen voor werklozen daar en een gifpil voor de belastingbetaler hier''.

De VVD heeft maandag vragen gesteld aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over het PvdA-plan, meldt Van Nieuwenhuizen.