Vakbond Abvakabo FNV heeft de afgelopen maanden driehonderd klachten binnengekregen van gevangenispersoneel over de werkomstandigheden als gevolg van bezuinigingen. 

Ze gaan over gebrek aan personeel, druk van leidinggevenden om over te werken, snelle overplaatsingen en intimidatie door de leiding.

De bezuinigingen leiden ook tot meer spanning en geweldsincidenten in de gevangenissen, stelt de bond.

Zo raakten onlangs vijf medewerkers van de Bijlmerbajes gewond toen zij werden aangevallen door gedetineerden, aldus Abvakabo FNV.

''De veiligheid van gevangenismedewerkers is in het geding. Gedetineerden raken gefrustreerd door het uitgeklede regime en reageren dat af op elkaar en het personeel’’, aldus onderhandelaar Frans Carbo van de bond.

Misstanden

De vakorganisatie zegt dat de sluiting van bijna de helft van de gevangenissen gepaard gaat met veel misstanden. Ze spreekt over ''afbraakplannen'' van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Ook sluiten gevangenissen eerder dan is afgesproken.

Een woordvoerder van de staatssecretaris ontkent dat er meer geweldsincidenten zijn. ''Wij krijgen daar geen signalen over en volgens onze eigen tellingen neemt het aantal juist af. Ook na het begin van de bezuinigingen medio vorig jaar.’’

Het ministerie begrijpt wel de zorgen en doet er alles aan om het personeel te ondersteunen en aan een nieuwe baan te helpen, zegt hij. Van personeelsgebrek is volgens hem geen sprake . ''Naar verhouding is er nog nooit zo veel personeel geweest op de 9000 gedetineerden die er nu nog zijn.’’ Inmiddels staan 1400 cellen leeg. ''Het aantal gevangenen is historisch laag.''