Premier Mark Rutte ziet weinig ruimte voor de wensen van begrotingspartijen D66, ChristenUnie en SGP in aanloop naar de onderhandelingen over de begroting voor 2015.

Dat zei hij vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

VVD en PvdA kwamen afgelopen week tot een overeenkomst om 500 miljoen euro lastenverlichting in te boeken in 2015 voor de midden- en hoge-inkomens. 

De overeenkomst was nodig om voor de PvdA de strafbaarstelling illegaliteit van tafel te kunnen halen. Volgens Rutte past de 500 miljoen zeer waarschijnlijk binnen de begroting zonder dat extra bezuinigingen nodig zijn. 

De begrotingspartijen hebben echter ook wensen voor de begroting van 2015. Zo willen D66, ChristenUnie en SGP ook de lasten voor lage inkomens verlichten.

"We lopen tegen praktische grenzen aan. De verwachting is dat dit half miljard aanpasbaar, maar dat er niet veel extra ruimte is voor nieuw beleid of lastenverlichting. Of we moeten weer extra bezuinigen", aldus Rutte.

Eerder gaf minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al aan geen extra ruimte te zien. Rutte wees er verder op dat de overeenkomst tussen VVD en PvdA niet botst met de wensen van de begrotingspartijen.

Maandag starten de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP.

Vijf dingen die u moet weten over de begrotingsonderhandelingen