Premier en VVD-leider Mark Rutte gelooft niet dat het vertrouwen in Europa hersteld wordt door het aanwijzen van topkandidaten bij de verkiezingen in mei.

De nationale parlementen zullen zich volgens hem intensiever met de besluitvorming in Brussel moeten bemoeien. Rutte zal dat donderdag zeggen tijdens een lezing bij de liberale Friedrich-Naumann-Stiftung in Berlijn.

De grote Europese partijen hebben op hun kandidatenlijst voor de verkiezing van het europarlement een lijsttrekker gezet die straks de Europese Commissie zou moeten leiden.

Bij de socialisten is dat de Duitser Martin Schulz, bij de christendemocraten de Luxemburger Jean-Claude Juncker en bij de liberalen de Belg Guy Verhofstadt.

Maar Rutte denkt niet dat dit het vertrouwen bij de kiezers zal terugbrengen. ''De bal ligt vooral bij de nationale parlementen. Hun legitimiteit is immers groter dan die van het Europees Parlement.''

Onvrede

Rutte toonde begrip voor de onvrede bij veel burgers over de Europese Unie. Die komt niet alleen door de financieel-economische crisis, maar ook doordat de EU in het verleden te snel is uitgebreid. Ook werden gemaakte afspraken onvoldoende nagekomen.

''De beloftes die de unie ons ooit voorspiegelde zijn onvoldoende waargemaakt'', aldus de premier. Er is volgens hem te veel beloofd en te weinig geleverd. De vertrouwensbreuk moet worden hersteld, zei Rutte, die overigens optimistisch is over een goede verkiezingsuitslag van de liberale partijen.