Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is ongerust over het langzame verzoeningsproces in Mali. 

''We begrijpen dat dit proces tijd kost, maar tegelijkertijd leidt vertraging tot het risico dat mensen zich buitengesloten voelen en over kunnen gaan tot geweld.''

Hij uitte zijn zorgen in een gesprek met zijn Malinese ambtgenoot. De ontmoeting had plaats in de marge van de EU-Afrika top die woensdag en donderdag in Brussel werd gehouden. Nederland stuurt ongeveer 450 militairen naar Mali als bijdrage aan de VN-missie Minusma.

De centrale regering in de zuidelijk gelegen hoofdstad Bamako voert verzoeningsgesprekken met de Touareg in het noorden van het West-Afrikaanse land.

De inwoners van het noorden voelen zich achtergesteld. De Touareg willen onder anderen meer autonomie, maar daar voelt president Ibrahim Boubacar Keita niks voor.

De Touareg kwamen in 2012 in opstand. Jihadistische groepen voegden zich hierbij en veroverden een groot deel van het noorden. Daarop greep Frankrijk begin vorig jaar militair in om te voorkomen dat er een terroristische bolwerk zou ontstaan. De VN probeert met een missie van 12.000 blauwhelmen het land te stabiliseren.

Zes dingen die u moet weten over de Nederlandse Mali-missie