Tegen PVV-leider Geert Wilders zijn al ruim vijfduizend aangiften gedaan, na diens roep om 'minder Marokkanen'.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart vroeg Wilders aan een zaal met PVV-aanhangers of zij "meer of minder Marokkanen wilden". Daarop scandeerde de zaal: "Minder, minder, minder."

Het incident kwam Wilders op een storm aan kritiek te staan. Tot en met woensdag ontving de politie ruim vijfduizend aangiften.

Niet bepalend

De hoeveelheid aangiftes heeft volgens het OM geen invloed op de beslissing of de PVV-voorman wordt vervolgd. ''We kijken naar de inhoud van de aangiftes en naar wat de heer Wilders precies heeft gezegd en in welke context'', legt een woordvoerster uit.

De inhoud van de ruim vijfduizend aangiftes gaat voor het overgrote deel over discriminatie, waaraan de politicus zich schuldig zou hebben gemaakt. 

Na het onderzoek kijkt het OM of de gewraakte uitspraken van Wilders en de context waarin ze zijn gedaan, in Nederland strafbaar zijn. Het antwoord hierop is voor justitie bepalend of de politicus voor de strafrechter wordt gebracht.

''In principe is voor het Openbaar Ministerie één aangifte dus voldoende'', vertelt de woordvoerster. ''We nemen wel mee dat er zoveel zijn gedaan, maar dat heeft geen invloed op wat de heer Wilders heeft gezegd en of dat strafbaar is.''

Samsom en Spekman

Wilders riep in een reactie op tot aangifte tegen Diederik Samsom en Hans Spekman van de PvdA. 

Samsom zei in 2011 in een interview met NRC: "Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen."

Spekman stelde in 2008 tegenover Vrij Nederland dat Marokkanen "moeten worden vernederd voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk". Beide PvdA-ers spraken in het interview over probleemjongeren.

"Dat is erger dan mijn uitspraken", zei Wilders. "Als ik het gezegd had, was ik met pek en veren het land uitgerold." 

Wilders gaat zelf geen aangifte doen. "Ik vind dat ze moeten kunnen zeggen wat ze gezegd hebben en hoop dat het OM besluit om zowel Spekman en Samsom als mij niet te vervolgen. Maar of alle drie of niemand", stelde de PVV-leider. "Ik roep de mensen in ieder geval op om ook massaal aangifte te doen."

Pad af

Hans Spekman laat in een reactie aan NU.nl weten dat hij vindt dat Wilders "volledig van het padje af" is. 

"Samen met de rest van de horigen die bij de PVV-fractie zijn blijven zitten. Ik probeer oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving, en hij zet hele groepen in de samenleving weg. Precies waar ik toen al en nu nog tegen vecht", aldus Spekman.

Samsom noemt de oproep een "wilde actie". Daaruit blijkt volgens de PvdA-leider dat Wilders zich ook wel realiseert wat hij heeft aangericht.

"Iedereen ziet dat er problemen zijn. De Partij van de Arbeid lost die problemen op. Wilders gebruikt ze om haat te zaaien en mensen op te hitsen. Dat is een fundamenteel verschil", aldus Samsom.

Bekijk de reactie van Wilders:

Meldingen

De politie-eenheid Den Haag coördineert de aangiftenstroom tegen Wilders. Via de website van de politie kwamen bovendien meer dan 15.000 meldingen binnen van discriminatie.

"De aangevers worden op een later moment nog geïnformeerd over de ontvangst en het vervolg op hun aangifte. Dit neemt vanwege de grote hoeveelheid aangiften meer tijd in beslag dan gebruikelijk", zegt het OM.

Wilders: "Het is een enorm aantal, na de hetze van vorige week. Burgemeesters en wethouders zagen zich genoodzaakt om in colonne aangifte tegen mij te doen. Het is het toppunt van absurditeit." 

Partij

Ook binnen de PVV zorgden de uitspraken van Wilders voor ophef. Onder meer Tweede Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren en delegatieleider in Brussel Laurence Stassen stapten uit de partij. Ook een gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden verlieten de PVV.

Wilders zelf liet eerder in een verklaring weten dat hij geen spijt heeft van zijn woorden en niets terugneemt. "Ik heb niets verkeerds gezegd en ga aan niemand mijn excuses aanbieden."

Hij onderstreepte wel dat zijn partij niet alle Marokkanen uit wil zetten, maar zich richt op criminele Marokkanen. Verder wil hij immigratie beperken en remigratie bevorderen, aldus de partijleider.

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier