D66 gaat in Amsterdam in ieder geval met GroenLinks een nieuw stadsbestuur vormen. Dat liet D66-fractieleider Jan Paternotte donderdag weten.

GroenLinks en D66 hebben naar eigen zeggen ''een sterke inhoudelijke verwantschap op diverse thema's''.

In de Amsterdamse stadsdelen hebben beide partijen de afgelopen jaren ''uitstekend samengewerkt'', zei Paternotte. ''Inhoudelijk en relationeel staat niets een vruchtbare samenwerking in de weg.''

D66 en GroenLinks gaan de komende weken een ''hervormingsagenda'' opstellen rond acht thema's. Zo gaan ze zich buigen over meer werkgelegenheid, beweging op de woningmarkt en gezonde stadsfinanciën. Daarna gaan ze onderzoeken met welke derde partij zij een coalitie willen vormen. Ze praten daarover met PvdA, VVD en SP.

Thom de Graaff

Beide partijen hebben een prominente partijgenoot aangewezen om de gesprekken te leiden. Voor D66 is dat oud-minister en voormalig burgemeester Thom de Graaf. De Graaf is nu lid van de Eerste Kamer en was als fractieleider in de Tweede Kamer betrokken bij de vorming van twee kabinetten.

Voor GroenLinks is dat Tom van der Lee, die jarenlang woordvoerder was van de Tweede Kamer-fractie en de grote man was achter de campagnes van Paul Rosenmöller en Femke Halsema.

PvdA en GroenLinks lieten vorige week nog weten aan informateur Alexander Rinnooy Kan dat zij alleen samen met D66 verder wilden gaan. Dat was voor D66 toen onbespreekbaar, die aanvankelijk een voorkeur had voor een coalitie met de VVD en ook de mogelijkheden met SP wilde verkennen. GroenLinks is de afgelopen week teruggekomen op haar standpunt.

D66 was in Amsterdam de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen en stootte de PvdA voor het eerst in 68 jaar van de troon als grootste partij.

Rotterdam

In Rotterdam adviseert verkenner Jan Kees de Jager aan burgemeester Ahmed Aboutaleb dat Leefbaar Rotterdam, D66, VVD, CDA en GroenLinks verder moeten gaan praten om tot een nieuwe coalitie te komen.

De partijen hebben gezamenlijk 28 zetels in een gemeenteraad met in totaal 45 zetels. De gesprekken tussen de vijf partijen betekenen niet automatisch dat deze vijf partijen ook tot een gezamenlijk coalitieakkoord komen, schrijft De Jager in zijn advies.

Hij is er van overtuigd dat een combinatie van Leefbaar Rotterdam met in ieder geval een deel van de vier partijen kan leiden tot een nieuw bestuur van Rotterdam. Twee mede-winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, de SP en moslimpartij Nida, zijn teleurgesteld. ''Als dit doorgaat, heb je geen rechtse oppositie meer in de stad.'', aldus fractieleider Nourdin el Ouali van Nida.

Goede chemie

Leefbaar Rotterdam, met veertien zetels de grootste partij, zegt dat er een goede chemie is tussen de vijf partijen. Zij zijn na de presentatie van De Jagers verslag direct om de tafel gaan zitten om het eens te worden over een aan te stellen informateur. Die naam wordt donderdag of vrijdag bekendgemaakt.

Ondanks die goede chemie tussen vijf partijen, geeft fractieleider Joost Eerdmans van Leefbaar ook toe dat hij net als D66 (zes zetels) eigenlijk met vier partijen een nieuw stadsbestuur wil vormen. Maar Eerdmans wil de VVD en het CDA (beide drie zetels) niet loslaten en D66 wil GroenLinks (twee zetels) erbij houden. Eerdmans verwacht dat er ergens half mei een coalitieakkoord ligt.