De SGP wil 500 miljoen euro extra voor belastingverlaging voor de lagere inkomens. SGP-leider Kees van der Staaij heeft dat woensdag gezegd.

Verder wil hij dat er in de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar 150 miljoen extra wordt vrijgemaakt voor ''de kerntaken van de overheid'': defensie en veiligheid.

Van der Staaij wil ook extra geld om de overgang van de zorgtaken van het rijk naar gemeenten soepel te laten verlopen.

De SGP legt dit wensenlijstje volgende week maandag op tafel als de constructieve oppositiepartijen SGP, D66 en ChristenUnie voor het eerst met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de regeringspartijen VVD en PvdA kijken naar de begroting voor 2015.

Tegenover NU.nl zegt Van der Staaij dat de wensen er niet voor mogen zorgen dat het tekort oploopt. Een streefpercentage wil hij niet noemen, maar hij vindt wel dat er komende jaren "met overtuiging" richting begrotingsevenwicht moet worden toegewerkt.

De aantrekkende economie geeft volgens hem ruimte om lucht te geven aan de economie. 

Hoofd in de schoot

De SGP-voorman vindt dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet te snel "het hoofd in de schoot" moet leggen door te stellen dat er geen ruimte meer is voor lastenverlichting.

Aanvankelijk stelde Dijsselbloem dat er geen ruimte was voor lastenverlichting, maar hij accepteert nu wel de lastenverlichting die VVD en PvdA dinsdag overeen zijn gekomen om de midden- en hoge-inkomens te compenseren in 2015.

VVD en PvdA maakten dinsdag bekend dat zij 500 miljoen lastenverlichting in petto hebben voor de inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro. Volgens Dijsselbloem is de speelruimte daarmee wel verbruikt, maar dat gaat Van der Staaij te snel. "Ik ga ervan uit dat de ruimte niet in één slag is uitgeput. Dit is onze inzet, we zullen zien hoe ver we komen."

Hij vindt de deal tussen VVD en PvdA in eerste instantie prima, "mits ook onze aanvullende wensen hun beslag kunnen krijgen". Hij noemt daarbij onder andere de positie van de laagste inkomensgroepen, de ouderen met een smalle beurs en de alleenverdienersgezinnen. "Het totaalplaatje moet evenwichtig zijn", aldus de SGP'er.

Van der Staaij wil zijn wensen betalen door te snijden in de bureaucratie bij de overheid, door meevallers op de begroting in te zetten en door bijvoorbeeld een tolvignet in te stellen voor automobilisten en vrachtwagens uit het buitenland, zoals Duitsland van plan is. Dat zou Nederland 100 miljoen euro kunnen opleveren.

ChristenUnie

Dinsdagavond maakte de ChristenUnie kenbaar eveneens 500 miljoen euro voor lastenverlichting te willen, maar dan voor de lagere inkomens, 200 miljoen voor de dagbesteding (steun voor mantelzorgers) en 60 miljoen euro voor de jeugdzorg.

Het wensenlijstje van de oppositiepartijen is naast die van de ChristenUnie aan het groeien. Zo wil D66 1 miljard euro lastenverlichting.

Lees ook: SGP wil tolvignet voor buitenlandse automobilist