Kajsa Ollongren (46) is formeel de eerste kandidaat van D66 in Amsterdam voor het wethouderschap in de hoofdstad. Dat heeft Jan Paternotte, de partijleider in Amsterdam, woensdag bekendgemaakt. 

Met de overgang van Ollongren verliest premier Mark Rutte op het ministerie van Algemene Zaken zijn secretaris-generaal en daarmee vaste adviseur.

Ollongren heeft inmiddels twintig jaar bestuurlijke ervaring. Ze was onder meer directeur Europese integratie en strategie, alsmede plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek op het ministerie van Economische Zaken.

Zij was betrokken bij de formatie van het eerste kabinet van premier Rutte. Ze werkte met Amsterdam, haar woonplaats, onder meer samen aan de inhuldiging van de koning en het bezoek van president Obama in het kader van de NSS-top vorige week.

Geschiedenis

De nieuwe wethouder, tevens kandidaat voor het loco-burgemeesterschap, studeerde economie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Ze volgde tevens een studie aan de École nationale d'administration in Parijs, waar hoge ambtenaren worden opgeleid. Rutte benoemde haar tot hoogste ambtenaar op Algemene Zaken in de zomer van 2011.

Premier Mark Rutte vindt het jammer dat ze vertrekt, maar wenst haar veel succes. ''Het is een prachtige kans voor haar en ik feliciteer D66 in Amsterdam met deze keuze'', laat hij via zijn woordvoerder weten. Plaatsvervangend secretaris-generaal Bart van Poelgeest neemt de taken van Ollongren voorlopig over na haar vertrek.